Indicele ROBOR, ce este Romanian Interbank Offer Rate? - Valutare.ro

Ce este Indicele ROBOR?

Indicele ROBOR, Romanian Interbank Offer Rate este rata stabilită zilnic de către BNR începând sub diverse forme încă din 1995 și reprezintă rata medie pentru împrumuturile sub formă de depozite în lei, celorlalte bănci contributoare pe piața interbancară, se exclud din calcul cea mai mare și cea mai mică rată a dobânzii. Indicele ROBOR se calculează în funcție de cererea și oferta de lichidități pe piața interbancară și este influențat de foarte mulți factori precum inflația, riscul investițiilor, lichiditatea existentă pe piața monetară, etc. Aici poți vedea indicii ROBID-ROBOR.

Ratele de referinţă ROBOR se stabilesc în mai multe tipuri de indici, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an: o zi, o săptămână, o lună, trei luni, șase luni, nouă luni, un an. Pentru creditele acordate de bănci pentru persoane fizice, societăţi comerciale, etc. Cele mai importante sunt ratele ROBOR pentru scadenţele de 3 şi 6 luni, care servesc drept referinţă pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile.

ROBOR este media dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR, după eliminarea extremelor, și se calculează, în general, în jurul orei 11:00 de către cele mai importante 10 bănci. Lista cu cele 10 banci se poate schimba la fiecare 6 luni.

Echivalentul ROBOR pentru alte țări

Alături de ROBID-ul și ROBOR-ul romanesc, întâlnim și alți indici de referință precum EURIBOR și LIBOR, care sunt folosiți în calculul ratelor de dobândă variabile la creditele în valută. EURIBOR – Euro Interbank Offered Rate, este rata de referință pe piața monetară pentru Euro. Rata de referință este publicată zilnic in jurul orei 11:00, ora Bruxelles.

LIBOR – London Interbank Offered Rate, care reprezintă Rata Interbancară Oferită la Londra, servește ca o rată a dobânzii cheie acceptată la nivel global, care indică costurile de împrumut între bănci. Rata este calculată și va continua să fie publicată în fiecare zi de Intercontinental Exchange (ICE), dar din cauza scandalurilor recente și a întrebărilor legate de valabilitatea sa ca rată de referință, aceasta este eliminată treptat. Potrivit Rezervei Federale și a autorităților de reglementare din Marea Britanie, LIBOR va fi eliminat treptat până la 30 iunie 2023 și va fi înlocuit cu rata securizată de finanțare peste noapte (SOFR). Ca parte a acestei eliminări treptate, tarifele LIBOR pentru o săptămână și două luni LIBOR nu vor mai fi publicate după 31 decembrie 2021.

Pentru curs valutar BNR complet, vizitați curs valutar BNR.