Pret aluminiu 2021 - pret kg aluminiu

Pret aluminiu, pret kg aluminiu 2021

Preț aluminiu 2021 a crescut la nivelul maxim din ultimii 13 ani, în urma crizei energetice din ce în ce mai puternice și din această cauză avem pret kg aluminiu de aproximativ 13.5lei / kilogram pe 14 Octombrie 2021. Prețurile energiei electrice au atins maxime record în ultimele săptămâni, determinate de lipsa de energie electrică din Asia și Europa, iar criza Chinei se așteaptă să dureze până la sfârșitul anului, reducând creșterea în a doua cea mai mare economie din lume.

Anul acesta, prețurile aluminiului au crescut cu aproximativ 60% până în luna octombrie 2021, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare chiar și pentru unii producători de metal. Când prețurile au fost cu aproximativ 10 la sută mai mici la începutul lunii septembrie, China Nonferrous Metals Industry Association a spus că creșterea prețurilor a fost „irațională”.

Aluminiu si emisiile de carbon

O cauză majoră creșterii prețurilor este natura energetică a producției de aluminiu. Aluminiul are cele mai mari emisii pe dolar din orice metal, la 10,2 kg C02e/$, depășind cu mult oțelul la 5,3 kg și zincul la 1,9 kg.

Potrivit Goldman Sachs, prețurile diferitelor mărfuri ar continua să crească pe măsură ce diferite țări vor lua măsuri pentru reducerea emisiilor. „Aluminiul nu face excepție, dar prezintă un paradox unic: este un element necesar al tehnologiilor precum vehiculele electrice și panourile solare, dar producția sa generează mult carbon – 2% din toate emisiile globale”, a spus aici Goldman Sachs luna trecută.

Fiecare tonă de aluminiu necesită în jur de 14 megawatt-oră de energie pentru a produce, suficientă pentru a conduce o casă medie în Marea Britanie timp de mai mult de trei ani, ceea ce face din industrie al cincilea cel mai mare consumator de energie la nivel global. Prin urmare, odată cu creșterea semnificativă a prețurilor la energie, a crescut și costul producției de aluminiu.

Potrivit unui raport Reuters, stocurile de aluminiu din depozitele înregistrate LME au scăzut cu 33% din martie până la 1,3 milioane de tone, iar stocurile din magazinele Shanghai Futures Exchange (ShFE) au scăzut cu 42% până la 228.529 tone din aprilie.

În plus, o lovitură de stat militară în Guineea care a avut loc luna trecută a exercitat o presiune suplimentară asupra prețurilor aluminiului. Guineea are unele dintre cele mai mari rezerve de bauxită din lume, utilizate pentru producerea oxidului de aluminiu și este unul dintre principalii furnizori ai Chinei.

„Având în vedere acest lucru și având în vedere eforturile continue ale Chinei de a reduce poluarea prin reducerea producției mai multor metale cu poluare ridicată din oțel și două din așa-numitele metale verzi – aluminiu și nichel – continuăm să vedem rezistența subiacentă, rezultând o creștere prețurile pentru metalele verzi ”, a declarat Ole Hansen, șeful strategiei mărfurilor la Saxo Bank.

Pentru a vedea prețul metalelor la casele de amanet, vizitați Pret metale amanet.