Pret aluminiu 2021 - pret kg aluminiu

Pret aluminiu, pret kg aluminiu 2021

Pret aluminiu 2021 a crescut la nivelul maxim din ultimii 13 ani, in urma crizei energetice din ce in ce mai puternice si din aceasta cauza avem pret kg aluminiu de aproximativ 13.5lei / kilogram pe 14 Octombrie 2021. Preturile energiei electrice au atins maxime record in ultimele saptamani, determinate de lipsa de energie electrica din Asia si Europa, iar criza Chinei se asteapta sa dureze pana la sfarsitul anului, reducand cresterea in a doua cea mai mare economie din lume.

Anul acesta, preturile aluminiului au crescut cu aproximativ 60% pana in luna octombrie 2021, ceea ce reprezinta un motiv de ingrijorare chiar si pentru unii producatori de metal. Cand preturile au fost cu aproximativ 10 la suta mai mici la inceputul lunii septembrie, China Nonferrous Metals Industry Association a spus ca cresterea preturilor a fost “irationala”.

Aluminiu si emisiile de carbon

O cauza majora cresterii preturilor este natura energetica a productiei de aluminiu. Aluminiul are cele mai mari emisii pe dolar din orice metal, la 10,2 kg C02e/$, depasind cu mult otelul la 5,3 kg si zincul la 1,9 kg.

Potrivit Goldman Sachs, preturile diferitelor marfuri ar continua si creasca pe masura ce diferite tari vor lua masuri pentru reducerea emisiilor. “Aluminiul nu face exceptie, dar prezinta un paradox unic: este un element necesar al tehnologiilor precum vehiculele electrice si panourile solare, dar productia sa genereaza mult carbon – 2% din toate emisiile globale”, a spus aici Goldman Sachs luna trecuta.

Fiecare tona de aluminiu necesita in jur de 14 megawatt-ora de energie pentru a produce, suficienta pentru a conduce o casa medie in Marea Britanie timp de mai mult de trei ani, ceea ce face din industrie al cincilea cel mai mare consumator de energie la nivel global. Prin urmare, odata cu cresterea semnificativa a preturilor la energie, a crescut si costul productiei de aluminiu.

Potrivit unui raport Reuters, stocurile de aluminiu din depozitele inregistrate LME au scazut cu 33% din martie pana la 1,3 milioane de tone, iar stocurile din magazinele Shanghai Futures Exchange (ShFE) au scazut cu 42% pana la 228.529 tone din aprilie.

In plus, o lovitura de stat militara in Guineea care a avut loc luna trecuta a exercitat o presiune suplimentara asupra preturilor aluminiului. Guineea are unele dintre cele mai mari rezerve de bauxita din lume, utilizate pentru producerea oxidului de aluminiu si este unul dintre principalii furnizori ai Chinei.

“Avand in vedere acest lucru si avand in vedere eforturile continue ale Chinei de a reduce poluarea prin reducerea productiei mai multor metale cu poluare ridicata din otel si doua din asa-numitele metale verzi – aluminiu si nichel – continuam sa vedem rezistenta subiacenta, rezultand o createre preturile pentru metalele verzi”, a declarat Ole Hansen, seful strategiei marfurilor la Saxo Bank.

Pentru a vedea pretul metalelor la casele de amanet, vizitati Pret metale amanet.